Friday, July 29, 2016

KENAPA AKU LETIH BEKERJA


Selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan terlalu banyak tekanan dalam hidup, akan tetapi sekarang kini aku tahu kenapa ianya berlaku (the real reason) :
Aku keletihan kerana terlebih kerja... nak tau kenapa? Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :
Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 26 juta orang. 
1..7 juta darinya sudah bersara. 
Jadi tinggal 24.3 juta orang.
1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun. 
Jadi tinggal 23 juta orang.
Dari 23 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej, Universiti dll). 
Jadi tinggal 16 juta orang yang boleh buat kerja.
Dari 16 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja. 
Jadi tinggal 11 juta orang yang boleh buat kerja.
Tolak 9 juta orang yang duduk dalam hutan pasal diorang nie nak kerja macam mana... tinggal dalam hutan. 
Dah tinggal 3 juta orang yang boleh buat kerja....
Dari jumlah itu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur dan tak der kerja, surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university student, kena buang kerja dll). 
Tinggallah 0.3 juta orang yang boleh buat kerja.
Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital gila). 
Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja....
Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serenti di seluruh negara. 
Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja...
Dan 2 orang itu adalah engkau dan aku....
Dari dua orang ini... engkau SEKARANG INI masih duduk depan komputer, main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat dan tak buat kerja langsung... jadi tinggallah Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie...
Mana aku tak letih!!
Jadi sedarlah skit.... dahhhh..!!! pi buat kerja!!!

Bergurau2 kita....hehehehehehe.(Statistik tu mgkin salah, its just number)

No comments:

Post a Comment

Tinta usang: Styna Selatan

Tinta usang: Styna Selatan : Ku ingin bercerita tapi keindahannya alam ciptaanNya membuatkan aku terkelu lidah. ...