Thursday, December 30, 2010

bahaya handphone lipat kepada kanak-kanak

Walaupun baru-baru ini disiarkan dalam akhbar dan televisyen yang handphone tidak menyebabkan barah otak setelah dibuat kajian. tapi sebenarnya ia masih lagi berbahaya kepada anak-anak kecil...korang layan post kat bawah nie yang dikirimkan oleh seorang kawan saya: zatira Ain.




Baru baru ini satu kemalangan kecil telah berlaku menyebabkan satu lorong taman perumahan menjadi kecoh. Elakkan daripada berulang, malang tak berbau, celaka jangan diundang.. Sila sebarkan.











Tengok bawah nie....memang dasyat.........







Kreditku kepada :Zatira Ain

Wednesday, December 29, 2010

ANI OH ANI..........

Perhatian... .untuk sesiapa yang ingin mencari jodoh..... 

ini surat dari Ani... 
 
 

salam...
ani seganla. Dah la kita tak lawa. Biodata ani ada kat bawah.
 
Kalau betul ada kawan-kawan yg ikhlas nak berkenalan dengan ani, 
diorang kena terima ani seadanya tau. Maklumlah, ani ni orang bandar. 
Diorang pun kena faham dengan kerja iani. 
Ani ni peramugari, so selalu outstation. 
Ani tak kisah paras rupa, yang penting ikhlas dan SETIA. 
Ani tak suka womanizer dan lelaki hidung belang. 
Sapa2 yang minat ikhlas nak kawan ngan Ani, suruhla diorg add YM Ani yea….. 

Nama: Nursharifah Intan Zulaini Bt Zulyahya 

Nama Panggilan: ani

Umur: 23tahun 
  
Skin: Sowo Matang   
Kening: Lentik Sedikit   
Rambut: Hitam (xsuke kaler2 rambut)   
Alamat: Seksyen 17 Shah Alam, Selangor   
Pekerjaan: Peramugari   
Hobi: Shopping, Tengok Wayang, Clubbing   
Favorite Drink: Soya Campor Cincau, Cappucino   
Favorite Food: Seafood, Spaghetti, Pizza Hut, Budu 

Ema il: 
ani_cute@yahoo. com.my 
p/s: sebarang pertanyaan sila ema il saya.gmbr saya sertakan dibawah..



   









































 


kui...kui..kuiiii. ... 
aku pon terkene.... 
so xadilll lor kalo korank sume xkene gakkk... 
hakss,,haksss, hakkk,,,,


Kredit ku: Ct rosma.....bila baca email nie...stress sy hilang.hehehehe

DUIT RM50



Awas jangan terendam lama
Wang RM50 baru tidak  berkualiti
  

"
 

Pastikan anda tidak terbasuh duit RM50 baru. Seorang jurutera di  PJ,Yeoh Jit Shiong, 25, telah terendam beg duitnya dalam mesin basuh. 

Apa  yang mengejutkan ialah wang rm50 yang baru dikeluarkan dari mesin ATMnya telah  hilang sekelip mata.
 





Apa yang berlaku sebenarnya ialah not RM50 baru telah  hilang gambar cetakannya termasuk no siri. Yang tertinggal hanyalah benang  keselamatan dan watermark sahaja.  
 







Manakala wang RM50 lama dan RM10 yang turut tercuci tidak  rosak sama sekali.
 

Jika wang RM50 lama boleh bertahan berada di dalam mesin  cuci, mengapa tidak wang RM50 baru , yang seharusnya yang diperbaiki, dan telah  di upgrade versinya?
  



Thank you kepada Nurulain Jaafar Sidik kerana kongsikan maklumat ini

ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS

TAJUK BARU UNTUK FIKIR-FIKIR ……. ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS KAH ? KERJA SEBAGAI SATU IBADAH
R am ai yan g mengeluh, bukan kecewa, tetapi sekadar meluahkan rasa… betapa kebaikan dipersia. Isteri yan g setia, dipersiakan su am i. Su am i yan g baik, ditinggalkan isteri. Ibu-bapa yan g dipinggirkan anak-anak…
In ila h warna kehidupan yan g kita perlu hadapi. Langit tidak selalu cerah. Hidup tidak sentiasa indah. Dipergilirkan antara senang dan susah, agar di hati kita ada sabar dan syukur. Ump am a mal am dan siang, barulah tercipta keharmonian, keseimbangan…
Lalu di pagi Jumaat ini, saya tulis satu kisah l am a… sekadar untuk mengingatkan diri dan pembaca. Satu tulisan untuk membujuk hati sendiri atas satu pertanyaan, orang ikhlas tertindas?
Atau soalan yan g lebih “dal am ” dan sukar  daripada itu… benar-benarkah kita orang yan g ikhlas jika masih merasa tertindas ketika cuba mengikhlaskan hati kita ketika melalukan kebaikan kepada sesorang atau sesuatu pihak?
Ah, ikhlas itu m ema ng rahsia. Rahsia dal am rahsia Allah. Ya Allah, bantulah k am i untuk ikhlas…A min .
ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS?
Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yan g membalasnya bukan orang yan g kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yan g berlaku sewaktu saya mengendalikan progr am latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi.
“Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini,” kata seorang kakak berterus-terang.
“Mengapa?” balas saya.
“Organisasi ini dipenuhi oleh kaki bodek dan kaki am pu. Saya terseksa bekerja secara ikhlas di sini. Tidak pernah dihargai, tidak ada ganjaran yan g wajar. Saya bukannya orang yan g bermuka-muka. Tak pandai saya nak am pu- am pu orang atas, Fokus saya kepada kerja sahaja.”
Kakak itu sebenarnya adalah peserta progr am yan g paling senior. Telah berpuluh tahun bekerja dal am organisasi tersebut. Itu adalah kali ter akhir dia mengikuti progr am latihan. En am bulan lagi dia akan bersara. Kesempatan yan g diberikan kepadanya dal am sesi memperkenalkan diri itu telah digunakannya sepenuhnya untuk meluahkan rasa kecewa dan marahnya sepanjang berkhidmat di situ. Sungguh, dia kecewa sekali. Siapa tidak marah, jika bekerja secara ikhlas dan gigih tetapi tidak pernah dina ikkan pangkat atau mendapat kenaikan gaji?
Sewaktu rehat, s am bil min um- min um dan berbual santai saya bertanya kepadanya, “kakak punya berapa orang anak?”
Sengaja saya bertanya soal-soal “di luar kotak” agar ketegangan dal am sesi sebelumnya dapat diredakan.
“Oh r am ai encik…”
“Bagaimana dengan anak-anak kakak?”
Wah, saya lihat dia begitu ceria apab ila mula menceritakan tentang anak-anaknya. Boleh dikatakan semua anak-anaknya berjaya dal am profesion masing-masing. Ada yan g menjadi doktor, jurutera, pensyarah dan sebagainya. Malah seorang anaknya telah menjadi hafiz.
“Kakak, boleh saya bertanya?”
“Tanyalah encik…” ujar kakak itu s am bil tersenyum. Mendung di wajahnya sudah berlalu. Dia begitu teruja b ila bercerita tentang anak-anaknya. M ema ng, semua anak-anaknya menjadi.
“Jika kakak diberi pilihan, antara anak-anak yan g “menjadi” dengan naik gaji, mana yan g kakak pilih?”
Belum sempat dia menjawab, saya bertanya lagi, “antara kakak naik pangkat dengan anak-anak berjaya dal am karier mereka, mana yan g kakak pilih?”
Dengan cepat kakak itu menjawab, “hati ibu encik… tentulah saya pilih anak-anak saya menjadi walaupun tidak naik gaji atau dapat pangkat. Anak-anak adalah harta kita yan g paling berharga!”
Saya tersenyum. Hati ibu, begitulah semestinya.
“Kakak, sebenarnya keikhlasan dan kegigihan kakak bekerja dal am organisasi ini telah mendapat ganjaran…” kata saya perlahan. H am pir berbisik.
“Maksud encik?”
“Allah telah membalas dengan ganjaran yan g lebih baik dan lebih kakak lebih sukai. 
B ila kakak ikhlas bekerja dal am organisasi ini, Allah berikan kepada kakak anak-anak yan g menjadi.”
“Tidak pernah saya terfikir begitu encik…”
“Allah Maha Berkuasa. Ada kalanya takdir dan perbuatan-Nya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh p emi kiran kita. Tetapi yakinlah what you give, you get back. Itu hukum sunatullah dal am hubungan ses am a manusia. Kebaikan yan g kita buat akan kembali kepada kita. Yakinlah.”
“Walaupun bukan daripada seseorang atau sesuatu pihak yan g kita berikan kebaikan itu?”
“Maksud kakak?”
“Mac am ni, saya buat kebaikan kepada organisasi tempat saya bekerja, tapi Allah berikan kebaikan kepada keluarga. Pembalasan Allah bukan di tempat saya bekerja, sebaliknya diberikan dal am keluarga saya. Begitukah encik?”
“Itulah yan g saya katakan tadi, takdir Allah kekadang terlalu misteri. Tetapi ketetapannya mutlak dan mukt am ad, siapa yan g memberi kebaikan akan dibalas dengan kebaikan. Dal am ist ila h biasa itu dipanggil golden rule!”
Kakak itu termenung. Mungkin m emi kirkan pertalian dan kaitan antara apa yan g berlaku dal am organisasi dengan f am ilinya.
“Metafora atau analoginya begini. Katalah kita sedang m ema ndu di satu jalan yan g mempunyai dua atau tiga lorong. Penuh sesak. Tiba-tiba sebuah kereta yan g tersalah lorong di sebelah memberi isyarat untuk masuk ke lorong kita. Kerana simpati melihat dia terkial-kial memberi isyarat, kita pun beralah, lalu memberi laluan untuk kereta itu masuk di hadapan kita…”
Saya berhenti seketika meng am bil nafas s am bil mencari reaksi. Saya lihat kakak itu mendengar penuh min at. Dia meneliti metafora yan g saya s am paikan dengan begitu teliti.
“Kemudian kita terus m ema ndu ke hadapan. Mungkin sej am kemudian atau setelah berpuluh-puluh kilometer, tiba-tiba kita pula yan g tersalah lorong. Kita pula yan g memberi l am pu isyarat untuk masuk ke lorong sebelah. Soalnya logikkah kalau kita mengharapkan kereta yan g kita bantu sebelumnya memberi laluan untuk kita?”
Kakak itu tersenyum dan berkata, “tak logik encik. Kereta yan g kita bantu tadi entah ke mana perginya.”
“Tapi ada tak kereta lain yan g simpati dan memberi laluan untuk kita?’
“Pasti ada! Insya-Allah.”
“Ya, begitulah. Padahal kereta itu tidak pernah sekali pun kita tolong. Tetapi Allahlah yan g menggerakkan hati p ema ndunya untuk memberi laluan kepada kita. Orang yan g kita beri kebaikan, tidak ada di situ untuk membalas kebaikan kita… Tetapi Allah menggerakkan hati orang lain, yan g tidak pernah merasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi.”
“Subhanallah!”
“Begitu dal am litar di jalan raya dan begitu jualah litar dal am kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yan g membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yan g membalasnya. In ila h hakikat yan g berlaku dal am kehidupan ini.”
“Kita tidak boleh kecewa b ila keikhlasan kita dipersiakan?” tanya kakak itu lagi. Lebih kepada satu respons min ta diiyakan.
“Kakak, ikhlas sebenar tidak pinta dibalas. Tetapi Allah Maha Kaya dan Maha Pengasih, siapa yan g ikhlas akan diberi ganjaran walaupun mereka tidak m emi ntanya kerana setiap kebaikan itu akan dikembalikan kepada orang yan g melakukannya. Ia ump am a bola yan g dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!”
“Selalunya saya dengar, orang ikhlas akan dibalas di akhir at.”
“Itulah balasan yan g lebih baik dan kekal. Tetapi saya katakan tadi, Allah Maha kaya, Allah mahu dan m am pu membalas keikhlasan h am ba-Nya di dunia lagi.”
“Maksud encik?”
“Orang yan g ikhlas akan diberi ketenangan dan kebahagiaan dal am hidup. Anak-anak yan g soleh dan solehah. Isteri yan g taat atau su am i yan g setia. Dan paling penting… hati yan g sejahtera. In ila h kekayaan dan kelebihan yan g lebih ut am a daripada pangkat, gaji dan jawatan.”
“Jadi orang ikhlas akan terus ditindas, tidak dapat kenaikan pangkat atau gaji? Bukan apa, saya terfikir kenapa nasib kaki am pu dan kaki bodek lebih baik dal am organisasi. Mereka dapat naik pangkat!”
Giliran saya pula tersenyum.
“Tidak ada kebaikan yan g akan kita dapat melalui jalan yan g salah. Percayalah, kalau benar mereka kaki am pu dan bodek sahaja… pangkat yan g mereka dapat akan menyebabkan mereka melarat. Gaji naik, tetapi ketenangan hati menurun. Ingat apa yan g saya kata tadi, what you give you get back… 
Golden rule itu bukan untuk kebaikan sahaja, tetapi untuk kejahatan juga. Kalau kita berikan kejahatan, kejahatan itu akan kembali semula kepada kita. Kaki am pu, mungkin akan dapat anak yan g pandai bermuka-muka. Kaki bodek mungkin dibalas dengan isteri yan g berpura-pura!” terang saya panjang lebar.
“Jadi apa yan g harus saya lakukan dengan baki masa perkhidmatan yan g tinggal tidak beberapa bulan lagi ni?”
“Bekerjalah dengan gigih. Walaupun mungkin bos tidak melihatnya, tetapi Allah Maha Melihat. Bekerja itu satu ibadah. God is our “ceo”, kata orang sekarang. 
Insya-Allah, satu hari nanti manusia juga akan diperlihatkan oleh Allah tentang keikhlasan manusia yan g lain. Jangan berhenti memberi kebaikan hanya kerana tidak dapat penghargaan…”
“Maksud encik?”
“Jangan mengharap terima kasih daripada manusia atas kebaikan yan g kita buat kepadanya.”
“Kenapa?”
“Kita akan sakit jiwa!”
“Kenapa?”
“Kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Lihatlah, kalau kepada Allah yan g Maha Memberi pun manusia tidak pandai bersyukur dan berterima kasih, apalagi kepada manusia yan g pemberiannya terbatas dan berkala. Sedikit sekali daripada manusia yan g bersyukur,” balas saya mengulangi apa yan g maktub dal am Al Quran.
“Tetapi Allah tidak berhenti memberi… “ kata kakak itu perlahan.
“Walaupun manusia tidak berterima kasih kepada-Nya. Sekalipun kepada yan g derhaka dan kafir, tetapi Allah terus memberi… Justeru siapa kita yan g terg am ak berhenti memberi hanya kerana tidak mendapat penghargaan dan ucapan terima kasih?”
“Ah, kita terlalu ego…”
Dan itulah kesimpulan perbualan yan g saya kira sangat bermakna dan besar impaknya dal am hidup saya. Saya terasa “diperingatkan” s ema sa memberi peringatan kerana pada hakikatnya saya juga tidak terlepas daripada lintasan hati oleh satu pertanyaan… orang ikhlas tertindas?

Kreditku kepada: Ct Rosma

Palestine people




 Saya terpanggil untuk berkongsikan email yang saya terima ini, penderitaan rakyat palestine tidak akan berakhir selagi kita umat Islam tidak memerangi keganasan Zionis ini bersama-sama.


Sedih tengok gambar2 kat sini… kesian kat budak2 tu..


BACA YER....KAT BAWAH SKALI ADER GAMBAR2....SEDIH...

Salam,

Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati. I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi: Mesir 

Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran... "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" Apa punya manusia ni, kata Razali Awang. 
Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza . Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesirtapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuahcharge naik bas 500 meter is RM70!!! Memang sekutu kuat Amerika and Israel . (Eeetak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!) 
Gaza ( Palestine ) 
Terbahagi kepada 2 Hamas dan FatahBelah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Ita li, the best strawberry in the world comes from Gaza ! 
Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie. 

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim.) Beautiful country, iklim Mediterranean .boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan.. 
Hamas 
Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"like they know they can die anytime. 
Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata. 
Hamas ada 25,000 org...tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups. 
Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.. Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi.. 

Israel
 
Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal. 

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn... 

Rakyat Palestine 

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan. Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri! 
Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa keterpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de. Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit! 

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit.Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and thereFosforus ni dia hancurkan kulit dan tulangNauzubillah. Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza ...So, inilah yg diceritakan oleh beliau. 
Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel . 
So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada.. 

Wasalam.
The bellow photos are not a Movie Shooting or Celebrating a festival with crackers... its a school in Gaza .. this is the current situation of the innocent people in Gaza ! 
Make sure you read till last to know what is white phosphorus! and the effect!


( UNRWA SCHOOL IN BEIT LAHIA, GAZA , PALESTINE )

































Terima kasih saya kepada sahabatku :Nurulain Jaafar Sidik.

Tak bergerak pun

Setiap hari kau melihat peluang, kau melihat itu dan ini yang boleh membantu kau tapi kamu masih seperti kelmarin. Idea dan ilmu(walaupun...